Stemmingswisselingen, een hormoonprobleem of een eetprobleem?

Veel vrouwen bezoeken ons spreekuur voor stemmingswisselingen die zij toewijzen of aan de naderende overgang of aan PMS klachten of beide. 

Helaas is de lijn tussen de klachten niet helder. Een symptoom van de naderende overgang is vaak een verergering van de PMS klachten!

 

Stemmingswisselingen kennen veel oorzaken. Hormonale stemmingswisselingen zijn een lastig probleem, veel vrouwen ervaren voor hun menstruatie of als de cyclus onregelmatig wordt een kort lontje. Dit wordt vaak veroorzaakt door schommelingen in de hormoonspiegels. maar er is vaak meer aan de hand. Het valt mij op, dat veel vrouwen het ontbijt overslaan! Een regelmaat in eten is vaak niet aanwezig. Ze zijn tussen het eten door aan het dieeten. 

Gezond en regelmatig eten zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel en dit heeft een enorm positieve invloed op je stemming. Het plan van aanpak bestaat dus uit meer dan alleen het aanpakken van het hormoonprobleem. Normaal omgaan met eten is een ander onderdeel! 

Gelukkig met goed resultaat!