Voldoende slapen is heel belangrijk

Voldoende slapen…heel belangrijk!

 

 

Niet roken, matig met alcohol, regelmatig bewegen en gezond eten. Dit rijtje kennen we, maar sinds kort is er uitbreiding om gezond oud te worden…voldoende slapen!

 

Uit een 12 jarig onderzoek van het RIVM bij 14.000 mensen blijkt voldoende slapen ook bijdraagt aan het verlagen van de kans op hart-en vaatziekten. (studie kunt u nalezen: http://bit.ly/14qg2oQ

 

Met voldoende slapen wordt bedoeld 7 uur slaap bedoeld.

 

Waarom voldoende slapen:

 

Tijdens de diepe slaap herstelt het lichaam: zo wordt onder andere weefsel en spierweefsel gerepareerd en het zenuwstelsel en imuunsysteem onderhouden. Wanneer iemand regelmatig te weinig slaapt, dan blijkt er een toename te zijn van het stresshormoon cortisol. Voor sporters is dit funest omdat het spierweefsel afbreekt. Wordt er overdag hard getraind voor sterke spieren, in de nacht wordt het effect van de training teniet gedaan door het slopende effect van cortisol.

 

De slaap is ook van belang bij het overdag emotioneel en sociaal functioneren. Mentale gevolgen van (chronisch/langdurig) slaaptekort zijn: een constant gevoel van vermoeidheid, lage energie, gebrek aan motivatie en zin om dingen te ondernemen, besluiteloosheid, stemmingswisselingen, problemen met concentratie en geheugen. Daarnaast blijkt ook uit studies dat de aandacht vermindert en het reactie- en beoordelingsvermogen af neemt.