Niemand kan multitasken, ook een vrouw niet!

Niemand kan multitasken

 

Echt niet, vertelt Roos Vonk van de Radboud Universiteit. Ons brein is er simpelweg niet voor gemaakt.

Het enige dat wel kan is dat je een van de taken onbewust en automatisch uitvoert. Bijvoorbeeld zoals je doet bij autorijden. Je hebt jezelf dan een geautomatiseerd proces aangeleerd. Iets wordt een gewoonte en dat kan ook lastig weer worden afgeleerd.

Twee complexe taken tegelijk uitvoeren geeft problemen. Het brein wisselt dan net als een computer heel snel van de ene naar de andere taak. Dit schakelen kan zo snel zijn dat het lijkt alsof je twee dingen tegelijk kan maar dat is niet zo.

 

Mensen functioneren veel efficiënter als ze zich concentreren op 1 taak.

Er is in deze tijd wel een groot nadeel, door de sociale media gaan we snel diverse dingen tegelijk doen. Op allerlei momenten checken we de mail of whats app. Hierdoor gaat volgens Vonk ons vermogen om je te kunnen concentreren achteruit. Je leert jezelf aan op dingen hap-snap aan te pakken. Je verliest het vermogen om je echt in iets te kunnen verdiepen. dat zie je ook bij het zappen bij tv programma’s. dat is niet omdat tv programma’s saai zijn geworden, maar ons brein raakt sneller verveeld. Dit kan ook leiden tot vervelende concentratieproblemen. Dus….weg met die ipad als je TV kijkt. Concentreren en de dingen mindfull beleven!

In de Gelderlander van 21 september jl. kan je het hele artikel lezen.