Wil je meer vitaliteit...probeer dan zinvoller te leven!

Vitaliteit krijg je vooral door zinvol te leven

 

Leuk en leerzaam boek: De levenscode van Albert Sonneveldt. Eigenlijk zou ik het moeten lezen en het stappenplan in het boek moeten volgen…maar ik heb nog een stapel liggen, maar deze zet ik op mijn wensenlijstje! jullie ook....doen hoor want wie wil er nou niet vitaal oud worden!

 

Waar gaat het over:

Albert Sonneveldt, psycholoog, interviewde veel vitale 85-jarigen om erachter te komen wat hun geheim tot dit succes was. Wat bleek, het was niet overdreven veel sporten of erg gezond leven.

Hun succes kwam volgens deze volgorde:

  1. zinvol leven; een bijdrage leveren aan de maatschappij, anderen helpen
  2. sociale contacten; een goed sociaal netwerk maakt je leven makkelijker en je krijgt er energie door
  3. positief denken; vitale ouderen hebben het vermogen om te relativeren. Niet blijven hangen in de emoties en de draad weer oppakken. Je aanpassen aan de nieuwe situatie.
  4. Voldoende herstelmomenten. Dat zit voornamelijk in de drie R’s. Rust Reinheid en Regelmaat. Dat ging in het verleden eenvoudiger naar nu, maar het toch proberen in te bouwen is zeer aan te raden.
  5. Voldoende beweging. Je hoeft niet dagelijks in de sportschool te vertoeven maar regelmatig je in het zweet werken of vaker lopen of fietsen houd je vitaal.
  6. Optimale voeding. Ook hier geldt niet lijnen tot je erbij neervalt. Maar ga je niet overeten, neem geregeld groente en fruit en het hoeft niet iedere dag feest te zijn.

 

 

 Mooi toch! en goed te doen, lijkt me!