Twijfel je of het overgangsklachten zijn of een winterdepressie

Winterdepressie? 

De winter staat voor de deur en bij het aanbreken van de donkere dagen worden veel mensen minder blij en minder vitaal. Naar schatting heeft 3% van de Nederlanders, dat zijn 510.000 mensen, last van een winterdepressie . Een winterdepressie staat ook bekend als Seasonal Affective Disorder (SAD). Door het gebrek aan zonlicht raakt de biologische klok in het brein ontregeld waardoor mensen zwaarder, minder blij en minder vitaal worden. In de herfst en winter, wanneer het buiten langer donker is, kan het cardiaanse ritme (“de biologische klok”) ontregeld raken en dit kan leiden tot symptomen als stemmingsproblemen, depressieve gevoelens, vermoeidheid, veel slapen, op gekke momenten willen eten en drinken, meer eten, trek in zoet, een meer teruggetrokken sociaal leven en concentratieverlies.

 

Niet zo mooi, dus tijd om maatregelen te nemen: 

Daarom zes tips en trucs tegen de winterdepressie.

 

Vroeg uit de veren

Pluk de dag is een van de belangrijkste adviezen aan 'winterdepressievelingen'. 'Al lig je om 2 uur 's nachts in bed, sta iedere dag voor  8 uur op', vertelt chronobioloog Judith Haffmans. Hierdoor wordt het makkelijker voor je biologische klok om de tijd in de gaten te houden en je lichaam wakker te maken. 

 

Naar buiten

Haffmans is stellig: 'Ga elke dag naar buiten, ook al regent het dat het giet.' Juist in deze periode, moet je het lijf in contract brengen met het beetje licht dat er nog is. 'Het grote probleem hierbij is dat mensen vaak helemaal geen zin hebben om naar buiten te gaan', zegt Haffmans. 'Daardoor blijf je de boel juist ontregelen en wordt dat nare gevoel alleen matar erger.' Hersenonderzoeker Dick Swaab verwoordt het zo: 'Overdag buiten lopen, bijvoorbeeld met de hond geeft nog altijd meer licht dan een lamp binnen. Ook bij bewolkt weer.'

 

Eten en drinken

Over het nut van eten en drinken zijn vele boeken volgeschreven. Niet zelden door de producenten ervan. Vooral over het gebruik van voedingssupplementen. Zo zou een hoge dosis van vitamine B12 wonderen kunnen doen tegen depressie. Ook vitamine D, zou goed kunnen zijn voor mensen die veel binnen zitten, deze vitamine komt namelijk vrij bij contact met zonlicht.  Of dit werkelijk de winterdepressie kan verhelpen, staat echter niet onomstotelijk vast.

 

Eén ding is van belang: ontbijt altijd. Hiermee breng je het lichaam in de 'overdagmodus', aldus Haffmans. De spijsvertering gaat werken, het lichaam komt op gang, de slaap verdwijnt. Mocht je de verwarming thuis vaak hebben aanstaan, drink dan genoeg, om te voorkomen dat  je lichaam uitdroogt. 

 

Beweeg

Sport is de oplossing voor een hoop problemen. Dit wondermiddel helpt zeker ook tegen de winterdepressie. Door buiten te sporten krijg je dat o zo belangrijke licht binnen. Ook maak je endorfine aan, en dat wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd. 

 

Beginnende lopers kunnen op de site van de atletiekunie (dutchtrunners.nl) een programma voor hun mp3-speler downloaden. Met Renate Wennemars in je luidsprekers word je in zes tot twaalf weken ingeleid in de wereld van het lopen.  Mocht je niet van zweten houden, dan is wandelen ook een optie. Yoga maakt de geest vrij en het lichaam los. 

 

Licht

Wanneer je niet bent doorverwezen of geen zin hebt om je problemen voor te leggen aan de huisarts kun je thuis je eigen lichttherapie starten. Zo introduceerde Philips een aantal jaar geleden Wake-up Light. Die wekt mensen niet met een nare toeter, maar met het nabootsen van ochtendlicht. Inmiddels zijn er ook vele andere varianten op de markt.

 

Ook kun je een 'energy-light' gebruiken om 's middags met een dot wit licht de middagdip tegen te gaan. Doe dit echter niet structureel, omdat je biologische klok anders gaat denken dat het dan ochtend is en je nog verder ontregeld raakt. Haffmans: 'Als mensen te lang doorgaan met lichttherapie kan het lichaam dusdanig in de war raken, dat dit paniekaanvallen en zelfs psychoses kan veroorzaken'.