Vitamine D, belangrijk voor vrouwen in de overgang

Vitamine D heel belangrijk, is ook van belang bij de productie van hormonen  

 

Vitamine D is een ondergeschoven kindje, overal lees je dat de meeste mensen in Nederland een tekort hebben, maar geen acties om dit nu eens op te lossen.

De regel is dat vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar vit D moeten gaan slikken. Maar wie doet dat? En is dat niet te laat.

 

Vitamine D is goed voor veel zaken: Men heeft vaak in studies aan getoond het verband tussen een vitamine D te kort en hart- en vaatziekten, diabetes, depressie, spierzwakte, zwakke botten, vermoeidheid, kanker en auto-immuunziekten.

 

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine maar een (pro) hormoon. Voor de aanmaak van botten is het onmisbaar en voor de rijping en aanmaak van cellen.

 

Hoe zorg je dat je geen vitamine D te kort hebt….Ga naar buiten, iedere dag 20 minuten zonder muts of handschoenen of een zonnebrandmiddel (let op je dagcrème…vaak zit daar ook een factor in)

Omdat de zon niet zo veel schijnt in de winter en omdat wij in Nederland ver van de evenaar wonen is de opname van Vitamine D vaak onvoldoende. Maar let op….vitamine D via de zon is beter opneembaar dan vitamine uit een potje. Zoek dus altijd de zon op ook al neem je een supplement!

Dagelijks suppleren adviseer ik aan alle vrouwen in mijn praktijk en ook ik gebruik dagelijks 25 mcg en eet natuurlijk wekelijks vette vis!

 

Let op….veel onderzoek geeft aan dat hoger suppleren beter is, maar een risico op stapeling kan ontstaan. Heb je veel klachten, laat dan eerst het vitamine D niveau in je bloed bepalen en laat dan je huisarts een dosering voorschrijven.