Stress verminderen, van groot belang in de overgang

Cortisol in haarpunten

 

Interessant hoor. Een jonge wetenschapster heeft in een onderzoek aangetoond dat je veel kunt meten in je hoofdhaar.

Vanaf je hoofdhuid naar je haarpunten toe, kijk je als ware in de tijd terug.

 

Het stresshormoon Cortisol lijkt betrokken bij veel aandoeningen, maar onderzoek naar de hoogte van je cortisol is lastig, want gedurende dag is het normaal dat je niveau wisselt. Maar cortisol meten in je hoofdhaar is dan wel betrouwbaar. Iedere cm staat gelijk aan een maand van je leven. Zo kon men bijvoorbeeld bij iemand in de haren vinden dat die vrijwel niet werd blootgesteld aan stress. Maar wel in 1 maand…dat was de maand waarin ze eindexamen had!

 

Cortisol heb je nodig, het is bedoeld het lichaam klaar te maken om te vechten of te vluchten. En na de stressvolle situatie zorgt cortisol ervoor dat het lichaam zich weer kan herstellen. Maar is het cortisol niveau lange tijd te hoog dan kan het klachten gaan geven. Het is goed dat men nu beter onderzoek kan doen naar je cortisol niveau, maar belangrijker blijft om je cortisol niveau zo laag mogelijk te houden.

 

 

Stress kan je niet voorkomen, maar je kunt wel kijken of je genoeg kan ontspannen na de stress om zo weer tot een gezond niveau af te dalen. Dat is zeker van belang bij vrouwen in de overgang. Want als je cortisol maakt, kan je minder oestrogenen maken en die heb je nou juist zo hard nodig in de overgang omdat je eierstokken zelf veel en veel minder oestrogenen produceren. Hulp nodig om te kijken hoe je beter kan ontspannen en prikkels kan vermijden. Kom dan eens langs bij onze praktijk, wij helpen u graag. Vaak vergoedt door uw aanvullende verzekering.