vetzuren, hoe zit het ook al weer en wat moet je ermee als je in de overgang bent

te veel vet eten is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar schrap nooit vet uit je maaltijd want vetzuren zijn belangrijk. Zorg ervoor dat je altijd de juiste vetzuren binnenkrijgt.  

Vetzuren zijn extra belangrijk voor vrouwen in de overgang...waarom...hormonen (oa vrouwelijke en mannelijke hormonen, daar waar je als vrouw in de overgang dus een tekort aan hebt!) worden gemaakt via een heel proces in je lijf en oa omgezet door je lever. Vetzuren zijn bij dat proces onmisbaar. Zie de vetzuren als cement als je een huis gaat bouwen. Het is een klein onderdeel maar zeer essentieel. Bovendien zorgen vetzuren voor een betere concentratie, stemming en geheugen. Erg prettig voor vrouwen in de overvang want vaak zijn hier problemen mee. Daarom advisren wij tijdens de consulten vrouwen om visolietabletten (omega drie met de juiste EPA en DHAA verhouding) te gaan bijsikken.

 

 

Hieronder meer uitleg over vetzuren. bron: 

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/

 

Vetzuren Vetten

Vetten zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Vetten zijn nodig als geconcentreerde energiebron. Vitamines A, D, E en K(ook wel vetoplosbare vitamines genoemd), krijgen we namelijk alleen maar binnen door het eten van vet. Vet bevat niet alleen essentiële vetzuren als linolzuur en alfa linoleenzuur, het zorgt tevens voor een betere stoelgang en is een smaakmaker die een verzadigingsgevoel geeft. Uit onderzoek blijkt echter dat we gemiddeld te vaak en te veel vet eten. Maar vooral kiezen we voor voeding met een verkeerde vetsamenstelling: de verzadigde vetzuren.

Voeding en Vetzuren

Onze voeding kent drie soorten vetzuren:

  • Verzadigde vetzuren: deze komen voor in vlees, melk en melkproducten, kokos, cacao, koek, sauzen en snacks.
  • Enkelvoudig onverzadigde vetzuren: komen voor in olijven, olijfolie, pinda's en de meeste noten.
  • Meervoudig onverzadigde vetzuren: komen voor in zaden, zonnebloemolie, lijnzaadolie, sesamolie, saffloerolie, tarwekiemolie, walnoten en vette vis (o.a. sardines, tonijn, haring, ansjovis, makreel, zalm).


Verzadigde vetzuren
Verzadigde vetzuren zijn ongezonde vetten en zijn weinig functioneel voor het lichaam. Het lichaam breekt deze vetten niet of slecht af. Dit kan cholesterol verhogend werken. Op de lange duur kan dit zelfs leiden tot b.v. aderverkalking of hartproblemen.

Enkelvoudig en Meervoudig Onverzadigde Vetzuren
Dit zijn functionele vetten: onverzadigde vetzuren. Ze worden onderverdeeld in Omega 3, Omega 6 en Omega 9 Vetzuren. Ze worden Essentiële Vetzuren genoemd, omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken en het dus nodig is om ze via de voeding binnen te krijgen. Ook worden Omega 3 en 6 samen wel eens als Vitamine F Complex aangeduid.

Omega Vetzuren

Doordat onze leefstijl en voedingsgewoonte de laatste jaren sterk veranderd zijn, is de balans van vetzuren danig verstoord geraakt. De inname van Omega 6 vetzuren is toegenomen ten koste van de Omega 3 vetzuren, terwijl het belangrijk is dat deze twee met elkaar in balans zijn. Daar deze vetzuren voor hun omzetting dezelfde enzymen gebruiken, remt een overmaat aan Omega 6 vetzuren de omzetting van Omega 3 vetzuren.

Essentiële vetzuren (zoals linolzuur in zonnebloemolie) zijn zeer gevoelig voor oxidatie, en worden tijdens bakken en braden meestal omgezet in toxische verbindingen. Hoewel mensen misschien dus wel bakken in goede vetten, raakt de werking verloren. Veel mensen blijken een tekort aan essentiële vetzuren te vertonen. Door de (relatieve) overmaat aan linolzuur (Omega 6) en de teruggang in de (vette) visconsumptie is de verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren in de voeding uit balans geraakt. De optimale verhouding omega 6 : omega 3 is 4:1. In het Westerse voedingspatroon is deze verhouding vaak tussen 10:1 - 20:1.

Functies van Omega Vetzuren

'Omega' is de laatste letter van het Griekse alfabet. Bij deze vetzuren duidt het op de laatste/het einde van een keten, waar ze gesitueerd zijn. Uit onderzoek komt naar voren dat deze essentiële vetzuren een positieve invloed op de gezondheid lijken te hebben: een goede werking op aspecten van zowel de lichamelijke als de geestelijke conditie. Ze lijken onontbeerlijk te zijn voor een normale structuur en functie van de celmembranen, een belangrijke rol te spelen bij zuurstof transport en energie overdracht aan de cellen. Verder zijn ze betrokken bij de vorming van hormoonachtige stoffen die een groot aantal stofwisselingsprocessen aansturen en een belangrijke rol spelen bij onder andere allergische reacties en ontstekingen.

Omega 3 Vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn meervoudig (sterk) onverzadigde vetzuren. Tot deze groep behoren:

  • Plantaardige oliën (zoals bv. Lijnzaadolie): alfa Linoleenzuur
  • Visoliën: EPA (EisosaPentanoïc Acid) en DHA (DocosaHexaeen Acid)

EPA/DHA zijn essentiële, zogenaamde ' lange keten vetzuren' die in vette vis voorkomen.

Uit onderzoek komt het volgende naar voren over de werking van Omega 3 vetzuren, ze:

  • Optimaliseren de balans van vetzuren in het lichaam
  • Hart en Bloedvaten: cholesterolverlagend, bloeddrukverlagend, houden het bloed dun
  • Bevorderen het natuurlijke afweersysteem, ontstekingswerend, anti-allergische werking
  • Reguleren de hormoonhuishouding
  • Bevorderen de glucose- en vetstofwisseling
  • Bevorderen sterke botten en soepele gewrichten
  • Stimuleren de hersenfuncties (neurologisch)
  • Stimuleren het gezichtsvermogen
  • Bevorderen de geestelijke balans.