Geheugenproblemen, iets voor oude mensen? of iets voor dames in de overgang?

 

Uit een onderzoek (The myth of cognitive decline: non-linear dynamics of lifelong learning) blijkt dat ouderen minder onthouden, maar dit komt niet omdat hun geheugen niet goed functioneert maar dit komt omdat eenvoudig weg het geheugen vol zit. Als je je hele leven al van alles onthouden hebt, dan raakt het geheugen vol en daarom is nieuwe zaken onthouden lastiger.

 

 

Geheugenproblemen tijdens de overgang zijn weer een heel ander probleem. Door de daling van het vrouwelijk hormoon oestrogeen raken hersenfuncties zoals het geheugen van slag. Dit is wetenschappelijk bewezen en vrouwen hoeven zich dus geen zorgen te maken.  Veel vrouwen ervaren een hoofd vol watten, denken dat ze dement worden. Maar wees gerust. Het is een tijdelijk iets en het geheugen herstelt zich snel zodra de hormoonhuishouding weer in balans is.