Vrouwen in de overgang, vaak dubbel belast

Veel vrouwen die bij mij komen voor een overgangsconsult zijn dubbel, zeg maar driedubbel belast. 

Een probleem van de hedendaagse maatschappij. We werken nu bijna allemaal. We zijn druk met de kinderen, want iedere school verwacht dat je toch regelmatig meewerkt als verkeersouder, luizenmoeder, taxichauffeur en coach bij het voetballen. Daarnaast willen we er leuk uitzien, sporten ons dus suf en houden ons sociale leven goed bij.

Veel dames hebben daarbij nog een grote zorg: MANTELZORG. Veel in het nieuws. Door bezuinigingen in de zorg wordt het beroep op de mantelzorgers alleen maar groter. Met mantelzorg bedoel ik in dit geval de zorg voor (schoon)ouder(s). Veel tijd gaat er zitten in het oplossen van knelpunten, de schoonmaak, artsenbezoek en boodschappen doen.

En dan nog het gevoel hebben dat je niet genoeg voor ze doet. Dat ze veel alleen zijn. Ik zie vaak tijdens de consulten dames worstelen met dit probleem. Maar ik zie het ook tijdens mijn werk als wijkverpleegkundige in de buurtzorg.

Gelukkig speelt de markt goed in op dit probleem, er komen allerlei bedrijfjes die iets voor je kunnen betekenen. Bijvoorbeeld "troetel je ouders"in Arnhem. Een organisatie met prima freelancers (vaak met zorgachtergrond) die de tijd hebben en nemen om tegen geringe betaling met ouderen te gaan winkelen of naar een concert gaan, een museum bezoeken. De extra leuke dingen, die het leven leuker maken. Een prima club en in sommige situaties een mooie aanvulling naast het zware mantelzorgwerk. Dus dames die last hebben van de mantelzorg, misschien is dit iets dat je iets lucht kan geven en daardoor iets meer tijd om ontspanning voor jezelf te zoeken!