Overgangstraining voor bedrijven die respect hebben voor hun werkneemsters in de overgang

De overgang krijgt steeds meer aandacht. Ook door bedrijven. Veel bedrijven hebben door dat de overgang veel invloed heeft op het leven van een vrouw en dus ook voor werkende vrouw.

 

Veel bedrijven bieden daarom hun werkneemsters en werknemers een training aan over de overgang. Dit geeft meer begrip op de werkvloer. 

Dat het ziekteverzuim hierdoor kan dalen is uiteraard ook mooi meegenomen.

 

Meer info in het onderstaande persbericht in NRC:

 

Ziekteverzuim daalt door overgangstraining

 

Het ziekteverzuim bij bedrijven kan flink afnemen door medewerkers te scholen in de klachten die vrouwen in de overgang ervaren. Dat meldt het televisieprogramma Hollandse Zaken van Omroep MAX op basis van gesprekken met verschillende bedrijven.

Nederland telt bijna een miljoen vrouwen tussen de 48 en 54 jaar, de leeftijdsgroep waarbinnen de meesten vrouwen in de overgang zitten. Zo’n 900.000 vrouwen in Nederland hebben er last van, stelt het programma Hollandse Zaken.

Vrouwen in de overgang hebben relatief vaak klachten die leiden tot ziekmeldingen, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet zijn. Door stemmingswisselingen en opvliegers slapen veel vrouwen bijvoorbeeld nachtenlang niet. Werkgevers kunnen daar volgens het tv-programma eenvoudig op inspelen door een werkneemster de ochtend uit te laten slapen. Zo zou het ziekteverzuim enorm dalen. In cursussen leren werkgevers nu onder meer hoe ze ziekmeldingen van vrouwen kunnen voorkomen.

WERKGEVER HEEFT MEER OOG VOOR DE OVERGANG

Een toenemend aantal werkgevers houdt inmiddels rekening met vrouwen in de overgang. Ze organiseren cursussen over wat de overgang inhoudt. En in sommige gevallen passen ze het werkrooster van vrouwen in de overgang aan. Het gevolg: Een dalend ziekteverzuim met soms dertig procent.

EEN CURSUS BIEDT DE UITKOMST

Zo zag thuiszorgorganisatie De Nieuwe Zorg Thuis uit Meppel het ziekteverzuim onder vrouwelijk personeel met zo’n dertig procent dalen, nadat alle zeshonderd medewerkers een cursus over de overgang hadden gevolgd. Tientallen bedrijven hebben de trainingen volgens het televisieprogramma inmiddels aan hun personeel gegeven.