Minder zin in seks. Komt dat nou door de overgang

Vorige week was het programma van Hollandse zaken op tv. Hierin waren vrouwen met veel klachten en vrouwen met totaal geen klachten aan het woord. De laatste dames vonden vooral dat klachten vaak toegeschreven worden aan de overgang. Maar iedereen heeft toch wel eens een kort lontje of geen zin in seks.

 

Dat klopt. Dat komt op alle leeftijden voor. Maar wat mij (desiree) opvalt in de consulten is dat vrouwen een enorme toename zien in de periode van de overgang. Ze herkennen zichzelf niet meer.

 

Zo ook het libido verlies. Ik kan wel zeggen dat 95 van de 100 vrouwen die mijn praktijk bezoeken hier over klagen. Ze vinden het vaak jammer. Ze zouden zo graag willen dat het anders was. Maar als ze eerlijk zijn, dan hoeft het voor hen niet meer.

 

Hoe komt dat toch.

Er zijn diverse redenen...te maken met de overgang of te maken met omstandigheden of te maken met de leeftijd. 

Feit is dat in de overgangsperiode je vrouwelijke hormoonspiegel daalt maar ook je mannelijke hormoonspiegel. Met name de laatste zorgt voor het lust gevoel.

Feit is dat vrouwelijke hormonen zorgen voor een goede conditie van de slijmvliezen van bijvoorbeeld je vagina. Vrouwen voelen meer droogte en dat maakt seksueel contact pijnlijker.

Ouder worden maakt dat de sekslust minder wordt.

Door de overgang zie je vaak problemen met slapen. Dit maakt dat vrouwen soms doodmoe zijn als ze naar bed gaan...wie heeft er dan nog zin in seks?

OOk de diverse klachten zoals duizelig zijn, spierklachten en meer hoofdpijn kunnen de zin in seks verminderen.

Als laatste zijn er natuurlijk ook de stemmingswisselingen en het korte lontje...dit bevordert de relatie niet. Vrouwen en mannen kunnen hierdoor minder gehecht zijn wat intiem zijn bemoeilijkt. Ben je goed gehecht en kan je je kwetsbaar opstellen dan gaat de intimiteit weer vooruit.

 

Al met al...minder zin in seks in de overgang...jazeker. Maar er is zeker wel wat aan te doen!