Urine verlies, een vervelende klacht voor veel vrouwen boven de 55 jaar.

Onlangs is de URINO-studie afgerond. Een studie naar urine incontinentie bij vrouwen. Belangrijkste conclusies; vrouwen ondernemen weinig actie bij incontinentieklachten. Ze vinden het vervelend, het vermindert de levenskwaliteit maar accepteren het en denken dat het erbij hoort. 


Zo jammer want uit het onderzoek bleek ook dat hulp zoals bekkenbodemfysiotherapie en blaastraining bij ruim30% vd deelnemers een vooruitgang gaf van de klachten.


Tijdens mijn overgangsconsulten bespreek ik standaard of er problemen zijn met urine verlies. Vaak is dit bij dames in de overgang een probleem. Gelukkig een probleem dat zich zodra de hormonen zich weer wat stabiliseren wat hersteld. Soms hoor ik ook dat dames hier al jaren mee rondlopen, vaak ook ruim voordat de overgangsklachten zich aandienden. Ik stuur ze allemaal resultaat naar de bekkenbodemfysiotherapeute, maar net zoals uit de studie bleek, ruim een derde neemt dit advies serieus!


hier meer info over de studie: