Vroeg in de overgang


Gemiddeld is een Nederlandse vrouw 51 jaar als ze haar menopauze bereikt. Dat wil zeggen dat ze een jaar geen vaginaal bloedverlies heeft gehad.

 

Ben je jonger dan 40 jaar dan praten we over prematuur ovarium falen (pof). Dat noemen we echt vroeg en is ook veels te vroeg. De oorzaak kan divers zijn. Zoals het weghalen van de eierstokken. Of de eierstokken reageren niet meer op de seintjes uit de hersenen. Vaak is gewoon de voorraad eicellen op, dit zie je vaak in families voorkomen, want moeder en dochter lijken vaak op elkaar qua leeftijd waarin zij de menopauze bereiken.

 

Een vroege overgang geeft problemen.

Vaak is er bij deze leeftijdsgroep nog een kinderwens en die kan dan helaas niet vervuld worden. Als die wens er niet meer is, dan is er nog een probleem. De dame in kwestie is namelijk te jong om niet meer te menstrueren. Want als je niet meer menstrueert is je vrouwelijke hormoonspiegel te laag. Dit kan gevolgen hebben voor je botten (vergroot risico op botontkalking) en op je hart en bloedvaten.

 

Regelmatig de botten laten controleren door een dexascan is dan noodzaak en leefstijl adviezen voor gezonde bloedvaten.

Daarnaast is een hormoontablet aan te bevelen. Je huisarts of gynaecoloog kan dit voorschrijven.

 

Wij als overgangsconsulentes kunnen de dames steunen, een gesprekspartner zijn. Want veel vriendinnen zitten nog niet in de overgangsfase. Daarnaast kunnen wij ze tips geven om de overgang zo soepel mogelijk door te komen.