Hoog cholesterol, komt dat door de overgang?

Te hoog cholesterol....heeft dat nou wel of niet met de overgang te maken?

 

Zeker wel, maar is het een excuus om een hoger cholesterol te hebben. Nee want je kunt er namelijk zelf veel aan doen.

 

Cholesterol bestaat uit:

LDL (het zogenaamde foute cholesterol)

HDL (het zogenaamde goede cholesterol)

 

Cholesterol is belangrijk!

Cholesterol heb je nodig om gezond te kunnen leven! Cholesterol heeft bijvoorbeeld een belangrijke functie bij de hormoonaanmaak, bij de aanmaak van vitamine D, het heeft een werking als anti-oxidant, het heeft een ontstekingsremmende werking en het heeft invloed op de neurotransmitters, dus op het verwerken van prikkels in je hersenen.

Belangrijk spul dus en vandaar dat je het zelf ook aanmaakt. Het grootste gedeelte van het cholesterol in je lichaam heb je zelf gemaakt in je lever.

 

Wat gebeurt er nou na de overgang

Zodra je als vrouw ouder wordt, vermindert de rijping van de eicellen in je eierstokken, hierdoor ga je minder en minder oestrogeen (vrouwelijk hormoon) produceren.

Oestrogenen hebben een zeer gunstige invloed op het HDL, dat is je goede cholesterol. Ze verhogen je HDL en dat heeft dus een beschermend effect. Een vrouw heeft dus in haar vruchtbare periode meer bescherming tegen hart- en vaatziekten dan een man. Na de menopauze (je laatste bloeding) is het oestrogeen nivo in je bloed erg laag en valt deze bescherming weg.

 

Hoe houd je nu zelf je bloed gezond.

Kort gezegd door dagelijks te bewegen, niet meer te eten dan dat je nodig hebt. Probeer je gewicht stabiel te houden. Eet minder verzadigde vetten, dit zijn de foute vetten in o.a. snacks en koekjes. Eet meer onverzadigde vetten, die zitten in bijv. olijfolie, vloeibare bak- en braadproducten, boter voor op je brood(roomboter, halvarine, margarine) noten, zaden, avocado en vis.

 

Is er reden voor paniek na de overgang? Is speciale boter nou nodig?

Nee, zeker niet. Eet gezond en beweeg genoeg.

Twijfel je, laat dan je cholesterol controleren en je goed voorlichten bij of de huisarts of een overgangsconsulente.

 

Dit filmpje laat zien dat de voedingsindustrie markt ziet in vrouwen die zich zorgen maken over hun gezondheid.