BRCA gen. Wel of niet opereren? Wat kies je?

Vandaag las ik het in de krant. Angelina Jolie laat preventief haar eierstokken verwijderen. Zij is zo moedig om dit te delen en zo meer bekendheid het te geven aan preventief verwijderen van je borsten en of eierstokken. Helaas staan vaker dan wij weten dames voor deze moeilijke keuze. Wat doe je als blijkt dat je drager bent het BRCA gen. Laat je je borsten en eierstokken verwijderen? Hoe maak je de afweging.

Vaak wordt er gekozen het wel te doen en als er dan klachten ontstaan ontmoet ik deze dames wel eens in mijn spreekkamer.


Door hormoontherapie bij borstkanker of door het verwijderen van de de eierstokken komen vrouwen eerder in de overgang. Veel eerder dan hun leeftijdsgenoten, vaak erg abrupt en vaak is het lijf nog niet toe aan zo'n verandering. Dat dit problemen en verdriet geeft kan iedereen zich voorstellen. Gelukkig is er wel wat aan te doen. Veel erover praten en proberen te verwerken. Goed werken aan je basisgezondheid door op gewicht te zijn, te bewegen en gezond te eten. In enkele gevallen is hormoonsuppletie mogelijk en of gebruik van natuurlijke producten. 


Lotgenoten contact is erg waardevol gebleken, hiervoor verwijs ik naar; 

http://www.brca.nl/Ervaringen/