Door roken meer menstruatiepijn

 Jonge meisjes die roken hebben een verhoogde kans op chronische menstruatiepijn (dysmenorrhoea). Dat blijkt uit een grootschalige studie in Australië bij meer dan 9.000 vrouwen tussen 22 en 27 jaar die gedurende 12 jaar werden opgevolgd. Ongeveer een kwart van de vrouwen had in meerdere of mindere mate last van menstruatiepijn. Het percentage lag iets hoger bij vrouwen die rookten (29%) in vergelijking met niet-rooksters (23%). Bij 14% was er sprake van chronische menstruatiepijn (bijna elke maand over een periode van 12 jaar). Vrouwen die vanaf de leeftijd van 13 jaar rookten, hadden tot 60% meer kans op chronische menstruatiepijn dan vrouwen die nooit gerookt hadden. Andere factoren die de kans op chronische menstruatiepijn verhogen zijn een vroege start van de menstruaties, ernstig overgewicht en werkloosheid. 

De studie verscheen in het vakblad Tobacco Control.

Bron Gezondheid.be