Hart en vaatziekten probleem voor mannen en zeker ook voor vrouwen na de overgang!

Onderstaande cijfers komen uit het NRC:

Het RIVM verwacht dat er in 2040 1,4 miljoen Nederlanders zijn die een hartaanval of een beroerte hebben gehad of lijden aan hartfalen. Dat zou een toename betekenen van tweederde in vergelijking met 2011.

Het RIVM deed onderzoek in opdracht van de Hartstichting. De zorgkosten voor hart- en vaatziekten zullen fors stijgen als gevolg van de groei van het aantal patiënten. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, laat aan persbureau ANP weten er nu iets moet veranderen om het aantal slachtoffers te verminderen en de stijgende zorgkosten te drukken. Daarvoor is het noodzakelijk dat hart- en vaatziekten in een vroeger stadium herkend en behandeld worden. Italianer:

“We moeten nieuwe manieren vinden om een gezonde leefstijl lang vol te houden. Het is urgent dat de overheid, het bedrijfsleven en de zorg zich integraal inzetten om dit probleem aan te pakken.”

Belangrijkste doodsoorzaak

Een gezonde levenstijl scheelt enorm veel patiënten, zo berekende het RIVM. Wanneer alle Nederlanders hun bloeddruk op het juiste peil krijgen, dan leidt dat tot 360.000 minder hart- en vaatpatiënten. En als iedereen stopt met roken zullen er nog eens 320.000 patiënten minder zijn in 2040.

Na kanker zijn hart-en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. In 2014 overleden ongeveer 38.000 Nederlanders eraan, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De totale zorgkosten voor hart- en vaatziekten bedragen volgens de Hartstichting zo’n 8,3 miljard euro.

 

In de consulten besteden wij als overgangsconsulenten altijd aandacht aan hart en bloedvaten. Reden, door de daling van je vrouwelijk hormoon worden je vaten wat "stugger", je suikerstofwisseling en je vetbalans in het bloed wordt anders. Dit alles kan van negatieve invloed zijn op het ontstaan van ziekte aan je hart- en bloedvaten. Maar het hoeft niet. Gelukkig kan je met een gezonde leefstijl veel doen. En ...weet je wat het fijne is, een gezonde leefstijl is gelijk goed voor je hormoonhuishouding en je stemming! pff dat kan je wel gebruiken als vrouw in de overgang. Meer weten, kom gerust bij mij op consult. Groet Desiree