Intermittend fasting, goed idee in de overgang?

Vandaag las ik een artikel over intermittend fasting. Dat is voor mij een nieuwe hype. Daar wil ik meer van weten en kan het iets toevoegen aan mijn adviezen voor dames in de overgang?

 

Intermittent fasting: Helemaal niet nieuw. Het bestaat al jaren. Het is vasten met tussenpozen. En daarmee bedoelen ze niet van carnaval naar carnaval. De meest gekozen methodes; om de dag vasten, een dag of meer per week vasten, de 5;2 methode, (dat is 2 dagen per week niet meer dan 500 kcal en de rest "normaal"eten) Maar je kan ook kiezen voor 6 uur per dag vasten, of 5 uur per dag eten. Door regelmatig te vasten, worden Het lichaam en de hersenen weer uitgedaagd om te ‘overleven’. En dat kunnen ze prima.

 

De vraag is dat goed voor je? Uit onderzoek blijkt dat mensen die dit toepassen beter kunnen tegen oxidatieve stress (een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk) en je hebt minder ontstekingen. Daarnaast heb je een betere vetverbranding en kan je door regelmatig te vasten makkelijker op gewicht blijven. Het heeft een gunstige invloed op je cholesterolgehalte in het bloed en zelfs op het ontstaan van een aantal kankersoorten. Ook blijkt uit onderzoek dat intermittent fasting het risico op hartkwalen vermindert, de levensduur verlengt en bijdraagt aan een stressbestendig en actief stel hersenen. Heel veel voordelen dus.

 

Nadelen: Tja, ik zou zeker het niet toepassen als je suikerziekte hebt want dan is een stabiele bloedsuiker verstandig. Ik zou oppassen als je erg gevoelig bent voor wisselende suikerspiegels. Veel vrouwen hebben vaak stemmingswisselingen door een dalende bloedsuiker. Vaak door het eten van teveel koolhydraten maar de extra stress die het vasten dan kan leveren zou vervelend voor je hormonen kunnen zijn. Zorg dat je eerst dat onder controle hebt.

 

Mijn conclusie: zeker het proberen waard. Uiteraard moet je op de tijden/dagen dat je niet vast niet helemaal los gaan met slecht voedsel. De basis moet blijven groente fruit en gezonde vetten en eiwitten.  En vergeet ook niet te bewegen natuurlijk.

Ik ga er maar eens een challenge van maken. Ik probeer eens een dag per week maar 500 kcal. Eerst eens kijken hoe dat gaat.