Opvliegers bestrijden in Rijnstate met een zenuwblokkade

Vandaag in krant De Gelderlander : Ziekenhuis Rijnstate pakt opvliegers aan. De krant en ook andere nieuwsbronnen brengen het als iets nieuws maar in feite doet Rijnstate dit al jaren. Zie in de archieven mijn blog uit 2013!


Op zich een prima methode die een mooie aanvulling kan zijn op een stappenplan om de overgang fijn door te komen. Echter alleen een blokkade helpt je helaas niet de overgang door. Aanpassen van je leefstijl is daarbij ook heel belangrijk. Wil je meer weten over de blokkade of andere adviezen om opvliegers en andere overgangsklachten aan te pakken....maak dan eens een afspraak met een professional; De verpleegkundig overgangsconsulente.

 

Wat is het eigenlijk een zenuwblokkade:

 

Anesthesisten plaatsen regelmatig een blokkade bij een stellatum-ganglion. Dit als middel om pijn te bestrijden. Het bleek dat deze behandeling een bijwerking had....de dames die deze behandeling hadden gehad rapporteerde dat zij ook geen opvliegers hadden. Ze zijn dit gaan onderzoeken en wat bleek deze zenuw staat ook in contact met het centrum in de hersenen dat oplicht bij een opvlieger. 

 

Nu worden er in arnhem regelmatig dames geholpen met deze methode. Het resultaat is goed te noemen. 65% rapporteert na de injectie minder opvliegers en nachtzweten.

De injectie moet iedere 3-4 maanden geplaatst worden in de nek.

 

Een prima ontwikkeling en dames die niet geholpen kunnen worden met onze aanpak zullen wij zeker doorsturen. Vooral dames met borstkanker die weinig aan medicatie mogen hebben en vaak plots door de hormoontherapie tegen de borstkanker in de overgang komen.

 

Toch is er wel een "maar" bij deze behandeling. Opvliegers zijn vaak ook een symptoom. veel dames ervaren duidelijk minder opvliegers als zij meer rust nemen, meer bewegen, gezonder eten. Zaken die van belang zijn als je 50+ bent. De overgang is niet alleen een periode met vervelende lichamelijke klachten. Het is ook een periode die je duidelijk maakt dat je goed voor jezelf moet zorgen en kritisch moet kijken of je goed bezig bent. De overgang kan ook een mooi keerpunt zijn in het leven van dames die zich zelf teveel wegcijferen. Alleen het symptoom opvliegers bestrijden is dan vaak niet voldoende en een gemiste kans!