Veel bloedverlies denk dan ook eens aan de menstruatiecup

Regelmatig adviseer ik een menstruatiecup aan dames met veel bloedverlies. Deze cup kan wel 12 uur lang bloed opvangen en dat geeft snachts en overdag veel rust als je bang bent om door te lekken. Cups zijn er in soorten en maten. Met name de juiste kiezen is lastig. Vooral als je moet weten dat de eerste paar keren het lastig is om zo'n ding goed in te brengen. Je moet jezelf de tijd geven om eraan te wennen. Hieronder een blog van de groene vrouw die je veel tips geeft over aanschaf en gebruik..

 

Voordelen

Laten we eens beginnen met de voordelen van een menstruatiecup. Waarom zou je eigenlijk zo’n ding willen hebben?

 • Ze zijn fijn! Echt, echt waar veel fijner dan een tampon (en dat zeg ik niet alleen omdat ik ze zelf verkoop). Dat is ook wat ik het allermeest terughoor van vrouwen: dat het zo fijn fris is en dat ze wilden dat ze het jaren eerder hadden geweten.
 • Ze bevatten geen rare chemicaliën en zijn gemaakt van medisch siliconen, natuurrubber of TPE (het materiaal waar flessenspenen van gemaakt worden). Ze bevatten geen weekmakers, BPa of andere schadelijke stoffen die je liever niet in je vajayjay hebt.
 • In tegenstelling tot een tampon absorbeert een menstruatiecup niets. Het vangt alleen op. Dat betekent dat het je natuurlijke vaginale slijmvlies niet aantast. Een tampon blijft maar doorzuigen, en beschadigt je slijmvlies met irritaties en een hoger risico op infecties vandien.
 • Schimmelinfecties hebben dan ook meer kans bij het gebruik van een tampon. Juist rondom je menstruatie ben je hier gevoeliger voor. Er zijn legio vrouwen die na aanschaf van een cup veel minder of helemaal geen last meer hadden van vaginale schimmelinfecties
 • Het bespaart kosten: één cup kost tussen de 15 en 30 euro en gaat 5 tot 10 jaar mee. Dat zijn dus 50 tot 150 menstruaties. Als je per menstruatie een pakje tampons gebruikt á (wat zal het zijn, ik koop ze al jaren niet meer) €3,50 ben je dus €175,- tot €525,- kwijt. Zelfs als je 2 of 3 cups moet aanschaffen voordat je de perfecte maat hebt gevonden, bespaar je dus nog een idiote hoeveelheid geld.
 • Het bespaart het milieu: dat had je vast zelf ook al bedacht

 

Aanschaf

Hoe schaf je zo’n ding nou aan? Vroegâh was het simpel: was je boven de 30 en/of had je kinderen gebaard dan moest je een grote, zo niet dan werd het een kleine. End of story. Maar nu er een enorme verscheidenheid is aan merken, maten en modellen, is het niet zo simpel meer. We zijn bezig aan een handige tool om je perfecte cup te vinden, maar tot die tijd moet je het doen met deze beschrijving.

Maat
Voor het uitkiezen van de juiste maat is je lichaamsbouw het belangrijkste. Ben je zelf lang / groot gebouwd, dan heb je waarschijnlijk een groter model nodig. Ook de bouw van je vagina is uiteraard van belang. Kun je met je vingers bij je baarmoedermond, dan heb je een relatief korte vagina; een grote / lange cup is dan niet prettig. Een korter modelletje zoals de MeLuna Short is vaak fijner. Heb je kinderen gebaard of ben je boven de dertig, dan is je vagina vaak wat ruimer. Een breed model is dan prettig.

Samenvatting:

Voor de maat is het niet belangrijk hoeveel je vloeit. De cup moet vooral goed zitten en passen bij jouw lijf; vloei je heel veel, dan los je dat niet op met een grotere cup maar moet je gewoon vaker legen. Helaas pindakaas.

Flexibiliteit
Er zijn verschillende flexibiliteiten te krijgen. De perfecte flexibiliteit voor jou heeft te maken met je bekkenbodemspierspanning (wordfeud!) en met de gevoeligheid van je vagina. Heb je een hoge spierspanning / moeite met ontspannen, dan is een stuggere cup fijner omdat die makkelijk terugklapt in zijn oorspronkelijke vorm. Bij een hoge spierspanning kan een te flexibele cup niet terugklappen, waardoor er een deukje in blijft zitten en het vacuüm niet goed kan ontstaan. Het kan helpen om een andere vouwmethode te gebruiken, maar een stuggere cup kan dus een oplossing zijn.

Heb je juist een heel gevoelige vagina, dan is een zo zacht mogelijke cup prettig. Vrouwen melden nog wel eens last te hebben van het randje van de cup. Zachte, super-flexibele cups zijn dan fijn. Onze stuggere cups zijn overigens ook zacht (om aan te raken) maar minder soepel.

Samenvatting:

Bij twijfel: kies een model dat zacht & soepel is maar toch veel vormkracht heeft, zoals MamiCup. Kom je toch in de problemen met het vacuüm, probeer dan een andere vouwmethode.

Vorm
Dan is er nog de vorm van een cup. Welke vorm bij je past, is heel persoonlijk en ik kan jammergenoeg niet voorspellen welke vorm fijn is voor jou. Voor mezelf weet ik het wel: ik vind verschillende vormen fijn voor verschillende momenten. Een Mamicup vind ik bijvoorbeeld geweldig vanwege de afgeronde onderkant, waardoor hij ondanks zijn grootte (groter dan de meeste cups in dezelfde maat) toch supercomfortabel is. Een MeLuna heeft veel keuze; de ‘gewone’ cups zijn vrij lang en smal, maar de Ondiep heeft juist meer een driehoek- dan een klokvorm, waardoor hij prettig is bij een korte vagina en bij vrouwen die een lagere spierspanning of verzakking hebben. Een Femmecup is weer fijn vanwege de extreme soepelheid van het cupje maar de relatieve stevigheid van de bovenring en het supersmalle, gladde steeltje (dat je ook kunt afknippen, maar door de vorm is dat vaak juist niet nodig).

 

Inbrengen

Hoe breng je zo’n ding nou eigenlijk in? In ieder geval: gevouwen. Kom op, je dacht toch niet dat je hem rechtstandig naar binnen moest duwen? Veel te groot. En een beetje frummelig. Nee, je vouwt hem zodat hij makkelijk in te brengen is, en dan laat je hem los zodat hij kan uitklappen.

De meest gebruikte vouw is de C-vouw: je vouwt de cup in de lengte dubbel en dan nog een keer dubbel. Ook de punch-down-method wordt veel gebruikt, of de driehoeksvouw… Origami is er niks bij. Hier vind je een rustig, duidelijk filmpje met een aantal technieken. De juiste techniek voor jou zit er vast bij! Lukt het echt niet, dan kun je eventueel wat neutraal glijmiddel gebruiken om de cup in te brengen.

Na het inbrengen is het handig om te controleren of de cup goed uitgeklapt is. Dat kun je doen door even langs de onderrand te voelen (helemaal rond, en roeren maar!). Zit er een deukje, dan kan dat betekenen dat het vacuüm niet bereikt is en de cup kan gaan lekken. Maar ik moet erbij zeggen: bij mij blijft er meestal een klein deukje zitten en mijn cup lekt eigenlijk nooit, dus het hoeft niet erg te zijn.

Ontspannen is belangrijk voor het goed kunnen uitklappen. Doe dit op de manier zoals je gewend bent met tampons: staand met je knieën wat gebogen en je benen in de O-stand, of met één been op het toilet bijvoorbeeld. Moeite met ontspannen? Vorm je mond tot een O. Ooopen van Ooonder… het helpt echt. En je zit op het toilet: niemand die het ziet.

 

Dragen

Dan het dragen. Eerst een stukje belangrijke informatie: de cup vangt het bloed op en absorbeert niets (zoals een tampon). Het bloed dat nog in je vagina zit op het moment dat je de cup inbrengt, kan er dus uit lekken. Dat mag nooit meer zijn dan een paar druppels! Lek je consequent meer, probeer dan een andere vouwmethode of toch een andere maat of flexibiliteit.

Omdat er geen kans is op TSS (Toxic Shock Syndrome, de gevreesde ‘tamponziekte’) mag je een cup tot wel 12 uur lang inhouden. Maar dat hoeft niet. Als jij het fijner vindt om wat vaker te verschonen, is dat prima. Zelf verschoon ik hem de eerste dagen iedere keer dat ik ga plassen, en de lichtere dagen 3-4x per dag. Je mag hem ‘s nachts inhouden als je dat prettig vindt.

Doordat je hem lang mag inhouden, is het misverstand ontstaan dat dit ook altijd kan. Krijg ik vervolgens teleurgestelde vrouwen die heftig vloeien en het jammer vinden dat het ding voortijdig vol zit. Tsja… een tampon moet je óók eerder verwisselen als je heviger vloeit, en dat geldt voor de cup net zo goed. Dus als je heftig vloeit, moet je vaker legen. Dat is nu eenmaal zo. Hoe vaak precies, is een kwestie van uitproberen; de meeste vrouwen kunnen er makkelijk 3-4 uur tussenlaten, maar een enkeling zal toch iedere 2 uur naar het toilet moeten. Maar dat was je dan waarschijnlijk al gewend.

Verder kun je gewoon alles doen met een cup: paardrijden, dansen, naar de sauna, de hink-stap-sprong; net zoals je met tampons kunt doen. Zwemmen ook wel, maar de kans op verbreken van het vacuüm is dan wel aanwezig (maak je geen zorgen, hij drijft heus niet opeens in het zwembad, maar het kan zijn dat je lekt). Sex-met-penetratie wordt wel wat lastig, maar dat had je vast al begrepen.

 

Uithalen

Dan het uithalen. Nergens krijg ik zoveel vragen over. Terwijl het toch reuze simpel is… ik maak nooit (nooit!) meer vies dan het topje van mijn wijsvinger en duim. Ook niet als het ding overvol zit. Cursus cup verschonen in 10 stappen:

 1. Ga op het toilet zitten met je benen wijd
 2. Leun iets naar achter
 3. Pak de onderkant van de cup beet (of, als je er niet bij kunt, trek eerst even zachtjes aan het steeltje tot je er wel bij kunt)
 4. Knijp in de onderkant van de cup om het vacuüm te verbreken. Let op: trek je cup niet uit je vagina aan het steeltje. Daar is het niet voor bedoeld, het vacuüm verbreekt dan niet en dat doet gewoon pijn.
 5. Als het vacuüm verbroken is (daar moet je de eerste keer over nadenken en daarna gaat het vanzelf) haal je de cup helemaal uit je vagina en kiep je hem in één beweging naar achteren leeg in het toilet.
 6. Hou een wc-papiertje klaar waar je de cup mee opvangt
 7. Doe verder je ding op de wc
 8. Veeg af, maak je cup schoon (in het fonteintje of met een speciaal wasdoekje) en breng hem terug in
 9. Was je handen
 10. Klaar!

Het hele gebeuren kost me nog geen minuut. Oefening baart kunst. Als je consequent tot aan je polsen onder het bloed zit, heb je niet de juiste maat cup waardoor er bloed langs lekt, gebruik je de verkeerde vouwmethode met hetzelfde gevolg of wacht je te lang met legen zodat hij overvol zit.

Oh ja, op één moment krijg ik zelf sneller rode vingers: als ik geslapen heb met de cup, waarbij hij dieper naar binnen geschoven is. Bij sommige vrouwen gebeurt dat overigens ook overdag. Geen paniek: pers de cup zachtjes naar beneden totdat je het steeltje of de basis kunt pakken en proceed as above.