Hartschade bij behandeling borstkanker

Vandaag een bijscholing over hartschade die kan ontstaan door chemotherapie en of bestraling bij de behandeling van borstkanker.

Het webinar werd gegeven door Angela Maas, hoogleraar in de vrouwen cardiologie. Ik volg haar al jaren en heb al haar boeken op de plank. Want we weten immers dat vrouwen in en na de overgang meer kans hebben op hartfalen. Preventie is van belang en ook een groot onderdeel van mijn consulten. 

 

Deze webinar gaf mij hele nieuwe informatie, ik schrok er een beetje van. Ik wist wel dat er bij bestraling een risico was op het raken van delen van het hart en bloedvat stelsel, maar dat die kans zo groot is. En natuurlijk snap ik dat chemotherapie voor hartfalen kan leiden, maar dat die kans zo groot is. Dat wist ik niet. Veel vrouwen zijn na een chemobehandeling moe. En meestal word dat geweten aan de chemo. En dat kan ook zo zijn....maar ook veel hartpomp klachten kunnen de oorzaak zijn of hartklepbeschadigingen. Dit ontstaat juist in het eerste jaar na starten chemotherapie. En is dan op zijn best behandelbaar. Met medicatie kunnen vrouwen dus goed geholpen worden. Maar artsen moeten dan preventief zo snel mogelijk na chemotherapie, bloedonderzoek en hartecho doen om dit op te sporen, zeker als een vrouw over moeheid klaagt. Hier zijn inmiddels richtlijnen voor gemaakt, altijd hartonderzoek na chemo...maar wat blijkt....veel minder dan de helft vd vrouwen die een risicovolle behandeling hebben gehad krijgen dit preventieve onderzoek aangeboden. 

 

ik zie ook veel vrouwen in mijn praktijk met borstkanker. Vaak krijgen vrouwen therapie waardoor zij vervroegd in de overgang zijn. Veel van hen klagen over moeheid. Ik ga ze voortaan wijzen op vervolg onderzoek. Echt noodzakelijk!! Wat een leerzame dag vandaag!

groetjes Desiree