Hormoontherapie advies..waar moet je wezen?

Ik ben inmiddels 12 jaar overgangsconsulent en heb meer dan 2000 vrouwen mogen begeleiden in haar overgang. De grootste verandering in deze periode is dat we nu makkelijker hormoontherapie kunnen adviseren. Niet iedereen heeft het nodig maar vrouwen die het willen of nodig hebben kunnen er nu gebruik van maken. Hoe fijn is dat. Wat een winst. Uiteraard na een goede screening en professionele beoordeling. Hier zijn veel wetenschappelijke studies naar gedaan en dat heeft geleid tot verantwoorde richtlijnen. Richtlijnen die wij als BIG-registreerde overgangsconsulenten en gynaecologen van de DMS volgen.  

 

Dus als je meer over hormoontherapie wilt weten, een professionele screening wilt en als je wilt weten welke vorm bij jou past, in jouw fase van de overgang dan ben je van harte welkom.

Ik kan en mag als verpleegkundig overgangsconsulent geen hormonen voorschrijven. Ik mag wel een advies schrijven die je mee kan nemen naar je huisarts. Dit advies kan je dan met je huisarts bespreken. Hij of zij kent jouw hele medische dossier en kan met jou dit verder oppakken. Soms is echter de casus complex, spelen er meerdere dingen en zal ik je doorverwijzen (samen met de huisarts) naar een gynaecoloog omdat die verder onderzoek kan doen. 

 

Hormoontherapie is niet zaligmakend. Het werkt helaas niet altijd even goed bij iedereen en het moet een onderdeel zijn van een behandelplan. In dat behandelplan hoort ook je leefstijl, deze aanpassen aan de nieuwe situatie (jij zonder goed werkende eierstokken) is naast de hormoontherapie noodzakelijk.

 

Momenteel is er veel meer publicatie rondom hormoontherapie met fantastische verhalen en ja veelal klopt dat ook maar soms ook niet.

Naast de publicaties zijn er ook facebookgroepen waarin ervaringen worden gedeeld. Verhalen rondom de overgang en verhalen delen over hormoontherapie. Dat is fijn, fijn om als vrouw te praten, ervaringen te delen en tips van elkaar te ontvangen. Dit juich ik toe. Helaas worden er ook negatieve en foutieve verhalen gedeeld en adviseren vrouwen elkaar over doseringen van hormoontherapie. Hierdoor zien we soms foute doseringen en zelfs gevaarlijke doseringen of combinaties. Door deze verhalen krijgen wij soms uitdrukkelijke/niet te vriendelijke eisen voor hormoontherapie.

 

Daarom wil ik benadrukken dat ik mijn vak serieus neem. Ik geef alleen adviezen over hormoontherapie conform de daarvoor geldende internationale richtlijnen EN ik geef adviezen over leefstijl, leg je meer uit over de impact van de overgang en kijk met jou waar jouw winstpunten zitten. Soms is de spiegel die ik je voorhoud niet altijd even fijn maar veelal de stap die vrouwen nodig hebben.

 

Vrouwen die dit professionele advies wensen zijn welkom bij mij.

Wil je alleen maar hormonen en zelf bepalen welke dosering....dan kan je beter ergens anders je geluk zoeken.