Bijnieruitputting

Over bijnieruitputting gesproken

Van de week kwam mevrouw K. voor de derde keer bij me op consult. Mevrouw is 48 jaar, haar grootste klachten zijn: ernstige hartkloppingen, pijn op de borst en ernstige vermoeidheid. Ze was voor de hartkloppingen al bij de huisarts en de cardioloog geweest en er waren geen afwijkingen gevonden. Alle tips die ik haar had gegeven in het eerste consult hadden weinig tot geen effect gehad.

 

Mevrouw heeft een meervoudig gehandicapte dochter van 16 jaar. Steeds wordt gedacht dat ze daar veel stress van heeft. Altijd de zorg om de dochter. Toch vindt mevrouw zelf dat ze de verzorging van hun dochter goed op de rit hebben. Sinds ze zo ernstig vermoeid is, neemt haar man met alle liefde de zorg op zich. Overdag gaat de dochter naar een speciaal dagverblijf. Ze hebben nog een jongere dochter die een zonnetje in huis is. Mevrouw heeft ook nog een baan enkele dagen in de week.

 

Waar kon die ernstige vermoeidheid toch vandaan komen? We weten dat de overgang een heftige fase kan zijn waar ook hartkloppingen regelmatig als klacht  te horen zijn. We geven vrouwen vaak het advies om wat beter voor zichzelf te zorgen.

In de fase van de overgang moeten vrouwen het met steeds minder oestrogenen doen. Oestrogenen hebben op allerlei terrein effect; denk aan hart en bloedvaten, botten, huid, haar, spieren en gewrichten, slijmvliezen afijn, teveel om op te noemen.

Als we de menopauze achter de rug hebben, dan hebben we onze bijnieren hard nodig want zij zorgen ervoor dat we nog een klein beetje oestrogeen hebben.

Als onze bijnieren echter te druk zijn met de antistress hormonen dan komt het niet goed met die broodnodige oestrogenen. Dan raken de bijnieren uiteindelijk uitgeput. In een consult breng ik dit altijd ter sprake. In dit specifieke consult herinnerde mevrouw zich dat ze in het verleden al eens bij een orthomoleculair therapeut was geweest die haar had getest en een tekort in de bijnieren had geconstateerd.

Naar aanleiding van mijn verhaal over de bijnieren in het consult zou ze terug gaan naar de orthomoleculair therapeut.

 

Vandaag kwam ze terug op consult. Ik zag meteen dat het beter ging en dat ze zich stukken beter voelde.  Ze was naar de orthomoleculair therapeut terug geweest en die had inderdaad een tekort aan een stofje in de bijnier gevonden wat nu werd aangevuld.

Bijnieruitputting kan zoveel onbegrepen klachten geven, dat is mij vandaag weer eens duidelijk geworden. Niet alleen stress van nu, maar ook stress van vroeger kan vandaag vervelende klachten geven. Voor mijn cliënte was het een eye-opener. Ze is behoorlijk opgeknapt. En als de klachten die ze had weer de kop op steken, dan weet ze dat ze aan haar bijnieren moet denken.