Roken en hormonen, geen goede samenwerking

Roken en hormonen...geen goede samenwerking!

 

Onlangs is er weer een studie in Australië afgerond.

Ruim 9000 vrouwen in de twintig werden een aantal jaren gevolgd. Hun rookgedrag en hun menstruatie werd in kaart gebracht. Wat bleek: de dames die rookte gaven 40% meer pijnlijke menstruaties aan. Stoppen met roken had hier direct effect op. Vooral meisjes die voor hun 12e (nou ja!) waren begonnen hadden heftige klachten.

 

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat roken een negatieve invloed heeft op de vruchtbaarheid en het uitdragen van de zwangerschap.

 

Als je rookt kom je (wederom aangetoond in meerdere studies) 2 tot 3 jaar eerder in de overgang. Roken heeft namelijk een negatieve invloed op de aanmaak van oestrogenen.

 

Dames in de overgang die roken hebben vaak tweemaal zoveel overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweten als dames die niet roken.

 

Ook blijkt uit onderzoek dat als je rookt en je bent in de menopauze (je hebt je laatste bloeding dus gehad) dat je meer kans hebt om je tanden en kiezen te verliezen.

 

Ook is er een verband tussen het roken en het ontstaan van osteoporose (botontkalking). Ook hier spelen hormonen een rol.

Daarnaast vergroot roken het je risico op hormoongevoelige tumoren zoals borstkanker en baarmoederkanker.

 

Als je nu nog niet genoeg redenen hebt om te stoppen.....

 

OK..nog eentje dan. Roken veroudert je huid enorm!

 

 

Bron:1) Brand J.S., Chan M.F., et al., Cigarette Smoking and Endogenous Sex Hormones in Postmenopausal Women, J Clin Endocrinol Metab 2011;96(10):3184–3192