Heftig bloedverlies tijdens de overgang

Een veel voorkomende klacht, veel bloedverlies tijdens de menstruatie, vaak gepaard met stolsels. Een klacht die vrouwen echt in hun sociale leven kan beperken. Want waar durf je nog naar toe te gaan als je niet zeker weet dat je maandverband alles kan opvangen. 

Regelmatig hoor ik verhalen dat het mis ging, zo ging een vrouw tijdens het skieen zitten in de sneeuw...gevolg de sneeuw zag bij het opstaan rood. Hoe opgelaten kan je je dan voelen.


Het heftige bloedverlies zie je het meest bij vrouwen die nog best regelmatig menstrueren vaak in de leeftijdscategorie 40-45 jaar. 

Behalve het ongemak, kan het ook gepaard gaan met heftige pijnen en een te laag ijzergehalte in het bloed.


Over dat laatste wil ik het nu hebben, hoe heb je door dat je zoveel bloed verliest dat je ijzergehalte te laag is...

Dit is eenvoudig via de huisarts te controleren. Ga daarheen als je een van de symptomen herkent; vaak moe, sneller buiten adem, hoofdpijn, bleek zien, weinig adertjes te zien in de ogen, haaruitval, snelle hartslag, oorsuizen, duizelig, vlekken voor de ogen en een pijnlijke tong.


Blijkt je ijzergehalte (hb gehalte) flink te laag, dan zal de huisarts je ijzertabletten voorschrijven. Let dan goed op je ontlastingspatroon want door ijzertabletten kan je verstopping krijgen.

Is het HB gehalte iets verlaagd dan zal hij je onderstaande voedingsadviezen geven.


Wat te doen als je heftig menstrueert en een ijzertekort wilt voorkomen of je HB gehalte iets op wilt krikken.


Onderzoek samen met een overgangsconsulente hoe je de bloedingen kunt reguleren. Dit is voor iedereen anders.


Gebruik een goede multivitamine waar ruim de B-vitamines inzitten.


Let goed op je voeding en probeer onderstaande producten vaker te eten:

IJzer uit natuurlijke producten (deze kan het lichaam het makkelijkst opnemen):

Vlees in het algemeen maar vooral orgaanvlees en wild vlees, alle soorten vis en vooral mosselen.

 

IJzer uit plantaardige producten: Let op, dit soort ijzer neemt je het best op als er ook vitamine C gegeten wordt, dus combineer het met fruitinname.

appelstroop, volkorenproducten, groene groenten, noten, zeewier, pompoen, roggebrood, rozijnen en peulvruchten.