depressief komt dat door de overgang?

Lastige vraag, die zeker niet eenvoudig te beantwoorden is.

 

Veel vrouwen hebben depressieve klachten tijdens de overgang. Maar ook veel vrouwen hebben depressieve klachten buiten deze levensfase om.

Door de daling van je vrouwelijke hormonen word je gevoeliger voor stress en kan je slechter gaan slapen. Ook zien we vaak dat het serotonine niveau (je gelukshormoon) lager word. Hierdoor kan je rose bril minder zijnn werk doen en dan lijkt het glas eerder leeg dan vol! Dit alles kan zorgen voor meer depressieve gevoelens tijdens de overgang. Maar een andere rol in het gezin, zieke ouders, reorganisaties op het werk en of het verminderen van je gezondheid kan dit ook veroorzaken.

 

Wat te doen? Laat een professional (huisarts of als je vermoed dat je in de overgang zit een overgangsconsulente) de ernst van je depressieve klachten beoordelen. Zoek hulp en loop er niet te lang mee rond.

 

Wat kan een overgangsconsulent doen?

Je klachten inventariseren en je de voor- en nadelen van verschillende oplossingen voorhouden. Ze kan je steunen en coachen om met je klachten aan de slag te gaan. Want vaak kan je meer er aan doen dan dat je zelf zou denken.

 

Hieronder een  lijstje met tips (van mensen op de site van psychische gezondheid) wat te doen als je depressieve klachten hebt.