· 

Ontbijt muesli

We hebben het nog helemaal niet over de belangrijkste maaltijd van de dag gehad...het ontbijt. Ik ontbijt heel vaak met joghurt met muesli of havermelk met muesli. Het is makkelijk en voedzaam. Juist je ontbijt moet alle bouwstoffen bevatten waarmee je lichaam de hele dag aan de slag kan. Op deze manier voed je je lichaam ipv te vullen. 

Ik maak mijn muesli zelf want als je het koopt stopt men er vanalles bij of er zit net niets in. Pas vooral op voor krenten...slecht voor je bloedsuiker.

Je kunt je muesli per dag maken of zoals ik een pot maken voor twee weken. 

hieronder het recept voor 1 dag.

 

1 portie:

3 volle eetlepels havermout,

1 afgestreken eetlepel kokos (rasp of vlokken)

1 afgestreken eetlepel zonnebloempitten,

1 afgestreken eetlepel pompoenpitten,

1 afgestreken eetlepel gebroken lijnzaad.

 

eventueel nog toevoegen 1 afgestreken eetlepel hennepzaad en/of zemelen en/of tarwekiemen.

 

Bereiding

Doe de portie in volle yoghurt of kwark of melk (liever niet) of havermelk, amandelmelk, speltmelk. Ik neem 4 eetlepels yoghurt. Doe hierbij 1 of 2 stuks fruit in stukken gesneden. Voeg als laatste toe 1 klein handje ongezouten notenmix (amandelen, walnoten, cashewnoten, paranoten, hazelnoten, brazilian nuts)

  

Afwisseling?

Maak er granola van. Dit doe je door een hoeveelheid te maken voor twee weken. Leg dit op een bakplaat met daarop bakpapier. Strooi de muesli hierop en gooi hier 4 eetlepels gesmolten kokosolie overheen. Goed omscheppen. Zet de bakplaat in het midden van een voorgewarmde oven van 150 graden. Laat het een half uur erin en roer het af en toe even door. De muesli wordt hierdoor lekker krokant.

of

Smelt 4 eetlepels kokosolie in een wok, gooi hier je pot muesli in en roerbak dit 10 minuutjes totdat het lekker geurt. Ook hierdoor wordt het iets krokanter.

 

Nog meer afwisseling

Voeg per portie eens citroenrasp of sinaasappelrasp toe. Of een keer wat kaneel of pure cacao. In de zomer wat verse munt, dan wordt het lekker fris. Je kunt de melk ook warm maken, je krijgt dan een soort havermoutpap.

 

Met zo'n voedzaam ontbijt kan je het makkelijk vol houden tot je lunch. Reden, de eiwitten in de noten en joghurt zorgen dat je bloedsuiker niet ver zal dalen. De vitamine in het fruit voeden je lijf en de trage koolhydraten in de havermout houden je motor lekker aan de gang. Alle vezels die overal in zitten en zeker in de kokos geven je een vol gevoel en stimuleren je stofwisseling en stoelgang. De gezonde vetten in de noten zijn oa goed voor je hart- en bloedvaten...