Het spiraaltje, soms erg geschikt voor vrouwen in de overgang.

Het spiraaltje is een vorm van anticonceptie. Het is een klein plastic ankertje dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Er zijn twee soorten, een koperspiraaltje (ook van plastic maar met een klein koperdraadje) en een hormoonspiraaltje.

 

Het spiraaltje blijkt in opmars te zijn....

Dat betekend dat meer en meer vrouwen kiezen voor een spiraaltje als anticonceptiemiddel.

37% van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar gebruiken de anticonceptiepil en 12% gebruikt het spiraaltje. Tien jaar geleden was het spiraalgebruik slechts 4%.

 

Het spiraaltje, met name het hormoonspiraaltje is vaak een goede keuze want het is een betrouwbaar anti conceptiemiddel (je kan het niet vergeten!) en het heeft niet veel bijwerkingen.

Het grootste voordeel is dat de menstruatie kan wegblijven of sterk vermindert kan zijn. Dit maakt het naast de anticonceptie ook een geschikt middel voor vrouwen in de overgang waar heftig vloeien vaak een probleem is. Heb je een hormoonspiraaltje dan is het daarnaast ook eenvoudiger om hormoontherapie in te zetten tegen heftige overgangsklachten.

 

Hormoonspiraal (Mirena) en stemmingsproblemen.

Er zijn ook geluiden dat de Mirena stemmingsproblemen kan verminderen of Premenstruele klachten kan verminderen. Bij enkelen werkt dit prima maar ook bij velen niet.

Bij enkele van mijn klanten werkte het zelfs averechts en werden de stemmingsklachten erger. Je zult het uit moeten proberen om te kijken of het bij jou werkt.

 

Nog niet in Nederland te verkrijgen ...Jaydess..het kleine zusje van de Mirena speciaal voor jongeren en of vrouwen die nog geen kinderen hebben gekregen! Het inbrengen van een Mirena bij deze doelgroep geeft namelijk veel pijnklachten en het advies is dat deze ingebracht wordt door de gynaecoloog. Met de komst van de Jaydess is dat probleem verholpen!